Ψυχολογία και Αϋπνία

Πώς η ψυχολογία μας μπορεί να προκαλέσει αϋπνία

Ψυχολογία και Αϋπνία  – Πολλοί άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας. Ωστόσο κάποιες φορές το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η αϋπνία, αλλά το πώς την ορίζει και την αντιμετωπίζει το ίδιο το άτομο.

Ως αϋπνία θα μπορούσε να οριστεί  η δυσκολία του ατόμου να κοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του (το ξύπνημα μέσα στη νύχτα ή νωρίς το πρωί και η δυσκολία / αδυναμία να ξανακοιμηθεί) ή το να μην είναι αναζωογονητικός ο ύπνος του, για τουλάχιστον 1 μήνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η περιστασιακή και η παροδική αϋπνία δεν θεωρείται πρόβλημα αϋπνίας.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά την διάρκεια της ημέρας όπως υπνηλία, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, εκνευρισμό, δυσκολίες στη μνήμη, μειωμένη αποδοτικότητα στην εργασία, κακή διάθεση, πονοκέφαλο, μειωμένη αντοχή στο στρες και αύξηση του κινδύνου για ατυχήματα.

 

” Ψυχολογία και Αϋπνία “

Τί προκαλεί όμως την αϋπνία;

Παράγοντες που συμβάλλουν στο να εκδηλωθεί είναι οι κακές συνήθειες γύρω από τον ύπνο όπως τα ασταθή ωράρια εργασίας ή τα ξενύχτια, καθώς επίσης το άγχος από τα καθημερινά προβλήματα, συναισθηματικά φορτισμένες  καταστάσεις όπως θλίψη, ανησυχία, θυμός, πένθος κλπ., αλλαγές στις συνθήκες ή στον τρόπο ζωής (όπως π.χ. η αλλαγή περιβάλλοντος) ή ακόμα να αποτελεί σύμπτωμα παθολογικών καταστάσεων όπως είναι η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές ή άλλες ψυχικές νόσοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως άλλος ένας λόγος που πολλές φορές ένα άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα  αϋπνίας, είναι λόγω της ανησυχίας του για την ίδια την αϋπνία χωρίς να συνειδητοποιεί ότι έτσι την προκαλεί και την εδραιώνει. Τα περιστασιακά προβλήματα ύπνου που ξεκινούν ως μεμονωμένα γεγονότα, μπορούν να μετατραπούν σε χρόνια μέσω των σκέψεων, τις οποίες διαμορφώνουμε γι’ αυτά και της αυξημένης διέγερσης που αυτές προκαλούν στον οργανισμό.

Η παρατεταμένη αϋπνία που οφείλεται στο άγχος, προκαλεί κοινωνική, σωματική και νοητική έκπτωση. Μερικές φορές μοιάζει αδύνατο να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε πριν πάμε για ύπνο. Οι σκέψεις και ανησυχίες γίνονται επίμονες και εμποδίζουν την έλευση του ύπνου. Ωστόσο η παρατεταμένη αϋπνία συχνά οδηγεί σε πλήρη εξάντληση και η έλλειψη ξεκούρασης επιτείνει το άγχος. Έτσι η παροδική αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια διαταραχή ύπνου.

 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Τεχνικές όπως η ενσυνειδητότητα μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, η οποία οφείλεται στο άγχος. Καλό θα είναι το άτομο που πάσχει, να εξετάσει και να εντοπίσει τη βασική αιτία που του προκαλεί αϋπνία.

Να μελετήσει τις συνήθειές του, τις σκέψεις και ό,τι άλλο σχετίζεται με τα προβλήματα ύπνου που αντιμετωπίζει και να καταγράψει σε ένα ημερολόγιο ύπνου, όλα αυτά τα στοιχεία που θα το βοηθήσουν να κατανοήσει την αιτία.

Χρήσιμες μπορεί να φανούν πληροφορίες σχετικά με τη σωματική άσκηση μέσα στη μέρα, ο υπολογισμός των σωστών ωραρίων και της ώρας αφύπνισης ώστε να διατηρηθεί μια ρουτίνα ύπνου.

Το άτομο θα μπορούσε επίσης να κρατήσει πληροφορίες σχετικά με τη συναισθηματική του κατάσταση (χαρά, άγχος, θλίψη κ.λπ.) μέσα στη μέρα και πριν τον ύπνο, τις τροφές που καταναλώνει, τα φάρμακα και γενικά τις συνήθειες πριν από τον ύπνο, τη διάρκεια που έμεινε ξύπνιο στο κρεβάτι και τι έκανε, πόσες φορές ξύπνησε τη νύχτα, πώς ήταν η ποιότητα και η συνολική διάρκεια του ύπνου. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρώσει θα το βοηθήσουν να βελτιώσει τον ύπνο του.

Τέλος θα πρέπει να αποφύγει συνήθειες που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τον ύπνο, όπως η κατανάλωση καφεΐνης μετά τις 6 το απόγευμα, το κάπνισμα και το αλκοόλ, τα βαριά φαγητά και τη σωματική άσκηση τουλάχιστον 2 ώρες πριν κοιμηθεί.

Διαβάστε επίσης : Μαθαίνουμε για την αϋπνία, ξεπερνάμε το πρόβλημα

 

Πηγές:

  1. https://www.healthline.com/health/insomnia#causes
  2. https://www.sleepfoundation.org/articles/3-signs-your-mood-may-be-affecting-your-sleep
  3. https://www.sleepfoundation.org/sites/default/files/inline-files/SleepDiaryv6.pdf
  4. https://www.sleepfoundation.org/insomnia
  5. https://www.sleephealthfoundation.org.au/understanding-and-helping-better-sleep.html

 

Ακολουθήστε μας στο FB