Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καλή υγεία απαιτεί επαρκή ύπνο. Δυστυχώς, όμως, πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται επαρκώς, όχι επειδή το θέλουν ή τους αρέσει, αλλά λόγω της έντονης καθημερινότητας και των στρεσογόνων συνθηκών διαβίωσης. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συχνά δεν επιτρέπει την απόλαυση ενός ξεκούραστου και αναζωογονητικού ύπνου.

Ποιες είναι όμως οι αιτίες που επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο μας;

Καφεϊνούχα Ροφήματα
Η καφεΐνη έχει διεγερτική δράση, επομένως μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Η ανοχή στην καφεΐνη ποικίλλει ανάλογα με το άτομο, αν και τα περισσότερα άτομα κοιμούνται καλύτερα όταν αποφεύγουν τη χρήση καφεΐνης αργά το απόγευμα και το βράδυ.

Αλκοολούχα ποτά
Το αλκοόλ έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου. Η χρήση του πριν από τονύπνο, ειδικότερα, έχει συνδεθεί με νυχτερινές αφυπνίσεις, πονοκεφάλους, εφίδρωση, ακόμη και εφιάλτες. Επιπλέον, φαίνεται να εμποδίζει το σώμα να εισέλθει σε βαθύτερες φάσεις ύπνου.

Γεύματα το βράδυ
Η κατανάλωση γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά προσφέρει πολλή ενέργεια και είναι πιθανό να αλλάξει τα πρότυπα ύπνου. Ένα μεγάλο γεύμα, θα σας κάνει να αισθανθείτε άβολα, καθώς το πεπτικό σας σύστημα επιβραδύνεται ενώ κοιμάστε. Έτσι, τρώτε το βραδινό σας τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν τον ύπνο και αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα.

Κατανάλωση Νερού
Η σημασία της ενυδάτωσης για το σώμα σας δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Ωστόσο, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων υγρών λίγες ώρες πριν πάτε για ύπνο για να ελαχιστοποιήσετε τις νυχτερινές επισκέψεις στο μπάνιο και να έχετε έναν πιο ήρεμο και συνεχή ύπνο.

Έκθεση στο μπλε φως
Το μπλε φως, το οποίο εκπέμπουν σε μεγάλες ποσότητες οι ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα κινητά και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μπερδεύει το σώμα κάνοντας το να νομίζει ότι είναι μέρα. Αυτό συνεπάγεται μείωση των ορμονών που συμβάλλουν στη χαλάρωση και στην επέλευση ύπνου όπως η μελατονίνη.

Πηγές: https://www.psychology.gr/blogs/153-maria-skampardoni/3193-logoi-anavolis-ypnou.html