Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για τη διατήρηση της ενεργειακής και ορμονικής ισορροπίας αλλά και την απώλεια βάρους. Περίπου το 30% του πληθυσμού έχει περιστασιακές ή μόνιμες δυσκολίες ύπνου, που σημαίνει ότι είτε αντιμετωπίζει πρόβλημα με το την έλευση του ύπνου, είτε ξυπνάει τη νύχτα είτε ξυπνά νωρίς το πρωί χωρίς να μπορεί να ξανακοιμηθεί.

Διαβάστε παρακάτω μερικές λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε προκειμένου να επιλύσετε τα προβλήματα ύπνου.

-Ξεκινήστε προσπαθώντας να αποσπάσετε την προσοχή σας από τυχόν αρνητικές σκέψεις. Φανταστείτε μια ευχάριστη κατάσταση που περιλαμβάνει ύπνο και αναδημιουργήστε την στη φαντασία σας. Ας υποθέσουμε ότι ξαπλώνετε σε μια αιώρα παραλίας κάτω από τα αστέρια στο σενάριο σας. Σκεφτείτε τον ήχο των κυμάτων. Υπάρχουν επιπλέον ήχοι που σας κάνουν να αισθάνεστε αρμονία; Υπάρχει κάποιος άλλος μαζί σας; Για μια στιγμή, συγκεντρωθείτε μόνο σε αυτό το σενάριο.

– Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, όπως αναπνοές ή ασκήσεις νευρομυϊκής χαλάρωσης.

-Εάν δεν λειτουργεί και είστε ακόμα ξύπνιοι, αφήστε το κρεβάτι για λίγα λεπτά. Σηκωθείτε και κάντε κάτι ηρεμιστικό που θα σας κάνει να νυστάξετε, όπως να διαβάσετε.

-Κρατήστε τα φώτα χαμηλά και επιστρέψτε στο κρεβάτι μετά από περίπου 30 λεπτά (ή νωρίτερα αν αρχίσετε να νυστάζετε).

-Αποφύγετε τη χρήση τεχνολογίας όπως τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές ή τηλεόραση. Οι οθόνες με έντονο φωτισμό μπορεί να ξεγελάσουν τον εγκέφαλό σας ώστε να πιστέψει ότι είναι ώρα να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Οτιδήποτε διεγείρει τον εγκέφαλό σας, από ένα μήνυμα κειμένου έως ένα βιντεοπαιχνίδι, μπορεί επίσης να προκαλέσει το σώμα σας να ξυπνήσει.

-Κάντε ένα τελετουργικό πριν τον ύπνο κάθε βράδυ για να βοηθήσετε το σώμα σας να χαλαρώσει. Αυτό είναι γνωστό ως «υγιεινή του ύπνου» από τους γιατρούς.

Το να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, να απενεργοποιείτε τα ηλεκτρονικά και να διατηρείτε το δωμάτιό σας σκοτεινό είναι όλα παραδείγματα καλής υγιεινής ύπνου. Η καφεΐνη και άλλα διεγερτικά πρέπει να αποφεύγονται για αρκετές ώρες πριν το βράδυ.

-Η χρήση φυτικών συμπληρωμάτων με βαλεριάνα και μελατονίνη επιδρά θετικά στον ύπνο.

Τα φυσικά επίπεδα της μελατονίνης παρουσιάζουν πτώση με την πρόοδο της ηλικίας με αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης διαταραχών ύπνου. Στα άτομα που πάσχουν από αϋπνίες έχει αποδειχθεί ότι μετά από λήψη μελατονίνης για 3 εβδομάδες βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου και μειώνονται οι νυχτερινές αφυπνίσεις, αλλά πρωτίστως μειώνεται ο χρόνος έλευσης του ύπνου, δηλ. κοιμούνται πιο γρήγορα.

Η βαλεριάνα είναι γνωστή για τις ιδιότητές της ως αγχολυτικό και υπνωτικό.

Δοκιμάστε ένα δισκίο Valetonina μισή ώρα πριν τον ύπνο

Εφόσον η δυσκολία ύπνου που αντιμετωπίζετε διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία και να βρείτε μαζί μια λύση.

Πηγές:

https://www.sleepfoundation.org/insomnia/treatment/what-do-when-you-cant-sleep