Το πρόγραμμα ύπνου σου έχει αποσυντονιστεί και θέλεις να μάθεις πως θα το επαναρυθμίσεις ; Σε αρκετούς από εμάς έχει συμβεί να χαλάσει το πρόγραμμα του ύπνου μας, με αποτέλεσμα είτε την κακή του ποιότητα είτε την αυπνία.

Τι μπορεί να συμβάλλει στην απορύθμιση του ύπνου;

Κάποιοι παράγοντες που συντελούν σε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση είναι τα συνεχόμενα βράδια που κοιμηθήκαμε πολύ αργά, κάποιο ταξίδι ή οι αλλαγές βαρδιών που απαιτούνται σε ορισμένες εργασίες. 

Επαναρύθμισε τον ύπνο σου

Πώς λοιπόν θα επαναρυθμίσεις τον ύπνο σου, ώστε να νιώθουμε και να είμαστε ξεκούραστοι;

Παρακάτω θα δούμε μερικούς τρόπους, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να τα καταφέρουμε και να επανέλθουμε στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς.

  1. Απόλυτο σκοτάδι την ώρα του ύπνου. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει το φως και το σκοτάδι ως σημεία ολοκλήρωσης ή εκκίνησης αντίστοιχα της διαδικασίας του ύπνου. Κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, ο χώρος που κοιμόμαστε θα πρέπει να είναι αποκομμένος από οποιαδήποτε πηγή φωτός. Αυτό θα πρέπει να το επιδιώκουμε, προκειμένου ο εγκέφαλος να «κλείσει» για να ξεκουραστεί.
  2.  Άπλετο φως το πρωί: Για να καταλάβει ο εγκέφαλός μας ότι είναι ώρα να ξυπνήσει, θα πρέπει την ώρα που θέλουμε να σηκωθούμε, να μπαίνει στο υπνοδωμάτιο φως.
  3. Περιορισμός της καφεΐνης. Μέχρι να επαναρυθμίσετε τον ύπνο σας, αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  4. Γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες. Αποφύγετε τις εναλλαγές της ώρας των γευμάτων σας. Με το σταθερό ωράριο γευμάτων, η λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος παραμένει σταθερή, γεγονός που βοηθά τον εγκέφαλο να κρατήσει το ρυθμό του και να δώσει το σωστό μήνυμα για τις ώρες ύπνου. Ενα σταθερό ωράριο διατροφικό θα βελτιώσει και το πρόγραμμα ύπνου.
  5. Ρύθμιση της μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη, η οποία παράγεται από τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της νύχτας και βοηθά τον ύπνο. Ένα συμπλήρωμα μελατονίνης μπορεί να σας βοηθήσει στην επαναρύθμιση του προγράμματος ύπνου σας, αφού πρώτα όμως συμβουλευτείτε τον/τη γιατρό σας.
  6. Μη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν κοιμηθείτε: ‘Όταν πέφτετε για ύπνο, αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας ή κάποιο tablet, καθώς με αυτό τον τρόπο δεν επιτρέπετε στον εγκέφαλό σας να ηρεμήσει. Κρατάτε τον εαυτό σας σε εγρήγορση και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα.
  7. «Σπάσιμο» ύπνου.Σε περιπτώσεις όπου η εργασία σας απαιτεί βραδινά ωράρια ή ωράριο που εναλλάσσεται συνεχώς από πρωί σε βράδυ, το «σπάσιμο» του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ρυθμού του ύπνου σας. Κοιμηθείτε 4 ώρες μόλις γυρίσετε από την εργασίας σας και άλλες 4 πριν ξεκινήσετε για αυτήν.

 

Πηγές:

https://www.in2life.gr/everyday/howto/article/361036/pos-na-rythmiso-to-viologiko-moy-roloi.html