Ευχαριστούμε το magdasnews.gr για την ανάρτηση του άρθρου με τίτλο : Αϋπνία κατά την κύηση, πώς να τη διαχειριστείτε

Λίγα λόγια για το άρθρο : Αϋπνία Κατά Την Κύηση

Η αϋπνία κατά την κύηση είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα. Η πλειοψηφία των γυναικών (περίπου το 70%) νιώθουν κουρασμένες λόγω έλλειψης ύπνου, ιδιαίτερα στην αρχή αλλά και κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της κύησης. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να περιγράφεται ως απλώς μια δυσκολία να πάρει ο ύπνος μια γυναίκα ή μπορεί να ξυπνά και να μην μπορεί να ξανακοιμηθεί, ή ο ύπνος της να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι αιτίες της αϋπνίας κατά την κύηση μπορεί να είναι πολλές όπως π.χ καούρες που οφείλονται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μαστοδυνία που οφείλεται σε αύξηση του στήθους και αυξημένη ευαισθησία, πόνοι στη μέση και τη λεκάνη, έντονα όνειρα, πόνοι στην κοιλιά, συχνοουρία και βεβαίως αιτίες που μπορεί να συνδέονται με το άγχος για τον επικείμενο τοκετό και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης ή για τη γενικότερη πορεία της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής μετά την κύηση.

Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης στις αιτίες της αϋπνίας προστίθενται και οι κινήσεις του εμβρύου, οι κράμπες ή το μυρμήγκιασμα στα πόδια και η δυσφορία . Tέλος η αϋπνία μπορεί να επιδεινωθεί ακριβώς πριν από τον τοκετό λόγω έκκρισης της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που προάγει την αφύπνιση.

Για τη διαχείριση της αϋπνίας είναι σημαντικό να δημιουργούνται καλές συνήθειες ύπνου. Προτείνεται, η έγκυος να κοιμάται την ίδια ώρα κάθε βράδυ, αποφεύγοντας να περνά χρόνο πάνω σε οθόνες (τάμπλετ-κινητό-υπολογιστής) τουλάχιστον μία ώρα πριν κοιμηθεί, αφού το μπλε φως από την τηλεόραση, το κινητό τηλέφωνο ή το τάμπλετ μπορεί να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό και τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Άλλος ένας τρόπος διαχείρισης της αϋπνίας είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου πριν τον ύπνο ή ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ

Πηγές:

  1. https://www.healthline.com/health/pregnancy/early-insomnia#causes-during-pregnancy
  2. https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/insomnia.aspx
  3. https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/things-no-one-tells-you-pregnancy-insomnia/
  4. https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/things-no-one-tells-you-pregnancy-insomnia/