Γιατί η αϋπνία προκαλεί παχυσαρκία…

Γνωρίζατε πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού σας βάρους; Ο ύπνος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ρύθμιση πολλών λειτουργιών του οργανισμού όπως η μνήμη, η σωματική ανάπτυξη, η αναδόμηση των ιστών. Η αϋπνία χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην έλευση του ύπνου, στη διατήρησης του ύπνου ή από την αίσθηση ότι ο ύπνος δεν είναι ποιοτικός.

Αντικείμενο μελετών

Η σχέση μεταξύ του ύπνου και της λειτουργίας ορμονών που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό αποτέλεσε αντικείμενο μελετών, οι οποίες οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ο μειωμένος ύπνος συνδέεται με την παχυσαρκία.

  • Αυτό που παρατηρήθηκε είναι πως η έλλειψή του αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και επηρεάζει την ανοχή στην γλυκόζη. Ουσιαστικά ο οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή την διαθεσιμότητά της. Όταν αυξάνονται οι τιμές της γλυκόζης παράγεται περισσότερη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να δημιοργείται η αίσθηση συνεχούς πείνας, γεγονός που συμβάλλει τόσο στην παχυσαρκία όσο και στην ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ.
  • Διαπιστώθηκε, επίσης, πως τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα γρελίνης και αυξημένα επίπεδα λεπτίνης. Πρόκειται για δυο ορμόνες οι οποίες ελέγχουν την όρεξη. Η λεπτίνη την ενεργοποιεί ενώ η γρελίνη την μειώνει. Η διαταραχή των επιπέδων αυτών των δυο ορμονών οδηγούν σε ανάγκη για κατανάλωση τροφίμων με υψηλή ενεργειακή απόδοση όπως οι υδατάνθρακες και γενικότερα τροφών με πολλές θερμίδες.
  • Ο ποιοτικός ύπνος μας βοηθά να ξεκουραστούμε και να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. Γι΄αυτό και η έλλειψή του μας κάνει νωχελικούς και νωθρούς, με μειωμένη διάθεση για σωματική δραστηριότητα, άρα αυξημένες πιθανότητες αύξησης του σωματικού βάρους.

VALETONINA

Καταπολεμήστε την αϋπνία με την βοήθεια της Valetonina. Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα διατροφής με βαλεριάνα και μελατονίνη. Χάρη στον πρωτοποριακό σχεδιασμό του, απελευθερώνει τα 2 αυτά συστατικά σε διαφορετικούς χρόνους εξασφαλίζοντας διπλή και παρατεταμένη δράση.

Πηγές:

  1. https://www.webmd.com/diet/sleep-and-weight-loss#2

  2. https://www.healthline.com/nutrition/sleep-and-weight-loss#TOC_TITLE_HDR_4

  3. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/insomnia

 

Βρείτε μας στο social media

Fb / Instagram

Δείτε περισσότερα άρθρα κάνοντας κλικ εδώ