Μελατονίνη

Μελατονίνη ο ρυθμιστής του εσωτερικού μας ρολογιού

 

Η μελατονίνη είναι μία φυσική ορμόνη που παράγει ο οργανισμός μας. Εκκρίνεται από την επίφυση, έναν αδένα που βρίσκεται στη βάση του ανθρώπινου εγκεφάλου και η βιοσύνθεσή της ξεκινά από την τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που περιέχεται σε πολλά τρόφιμα. Ο κύριος παράγοντας που ρυθμίζει την παραγωγή και την έκκριση μελατονίνης είναι το φως. Έχει παρατηρηθεί ότι οι συγκεντρώσεις μελατονίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι 3-10 φορές υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η κύρια λειτουργία της μελατονίνης είναι ο καθορισμός του κύκλου ύπνου -αφύπνισης. Το ρολόι του οργανισμού μας ελέγχει πόση μελατονίνη παράγεται κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Η έκκριση της μελατονίνης αυξάνει αργά το απόγευμα, κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες μειώνεται ώστε να επιτευχθεί η πρωινή αφύπνιση.

Τα φυσικά επίπεδα της μελατονίνης παρουσιάζουν μία πτώση με την πρόοδο της ηλικίας με αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης διαταραχών ύπνου κυρίως μετά τη μέση ηλικία. Στα άτομα που πάσχουν από αϋπνίες έχει αποδειχθεί ότι μετά από λήψη μελατονίνης για 3 εβδομάδες βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου και μειώνονται οι νυχτερινές αφυπνίσεις αλλά πρωτίστως μειώνεται ο χρόνος επέλευσης του ύπνου, δηλ. κοιμούνται πιο γρήγορα.

Η μελατονίνη έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη και όσον αφορά τον συγχρονισμό του κιρκάδιου ρυθμού σε περιπτώσεις jet-lag